Γνωρίστε το νησί του Ικάρου!

Ξακουστό για τα περίφημα πανηγύρια του και την μακροζωία των κατοίκων του η Ικαρία βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στη Σάμο και τους Φούρνους. Μαζί με άλλα τέσσερα μέρη στον πλανήτη, συγκαταλέγεται στη «μπλε ζώνη», τις περιοχές δηλαδή που οι κάτοικοί τους ζούνε παραπάνω χρόνια. Η μακροζωία τους αυτή οφείλεται κυρίως στον ήρεμο τρόπο ζωής τους και στην διατροφή. Είναι Μεσογειακή και βασίζεται στα λαχανικά, ψάρια, κατσικίσιο κρέας, γάλα και τυρί. Οι Καριώτες καταπιάνονται στην πλειοψηφία τους με αγροτικές εργασίες και την αλιεία. 

Πως να έρθετε:

 Η Ικαρία συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και την Καβάλα. Έχει δύο λιμάνια, τον Άγιο Κήρυκο που είναι στη νότια πλευρά και τον Εύδηλο βόρεια. Επίσης συνδέεται απευθείας και με διάφορα άλλα νησιά μεταξύ των οποίων είναι: Σάμος, Φούρνοι, Θύμαινα, Σύρος, Μύκονος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Πάτμος, Λέρος, Κως, Κάλυμνος, Λειψοί, Ρόδος.

Δρομολόγια πλοίων

Για την περίοδο 05/06/2023-14/09/2023[1] τα δρομολόγια από τον Πειραιά είναι καθημερινά για την Ικαρία.

Για Εύδηλο: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 07.15-14.05

Για Άγιο Κήρυκο: Τρίτη, Κυριακή 07.15-14.10, Πέμπτη 14.00-20.05

Από Εύδηλο: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 18.00-00.50, Τετάρτη 19.15-01.30

Από Άγιο Κήρυκο: Τρίτη 18.15-00.20, Σάββατο 03.25-09.45, Κυριακή 18.15-01.05

26/06/2023-29/08/2023:  Καβάλα-Αγ. Κήρυκος Κάθε Τρίτη 19.30-15.40

  Αγ. Κήρυκος-Καβάλα Κάθε Δευτέρα  20.30-16.35

——————————————————-
[1] Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας επικοινωνήστε με το γραφείο μας για τυχόν τροποποιήσεις στα δρομολόγια που μπορεί να γίνουν από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Η Ικαρία ακόμη συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα & Θεσσαλονίκη.

                        Πρόγραμμα πτήσεων Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2023

Από Αθήνα:

  • Olympic Air Δευτέρα έως Σάββατο 10.55-11.50, Κυριακή 13.20-14.15
  • Sky express καθημερινά 15.40-16.35[1]

Για Αθήνα:

  • Olympic Air Δευτέρα-Σάββατο 17.40-18.35, Κυριακή 14.40-15.35
  • Sky express καθημερινά 16.55-17.50[2]

Από Θεσσαλονίκη μέσω Λήμνου:

Olympic Air Δευτέρα έως Σάββατο 14.55-17.10, Κυριακή 11.20-14.15  

Για Θεσσαλονίκη μέσω Λήμνου:

Olympic Air Δευτέρα έως Σάββατο 12.15-14.25, Κυριακή 14.40-17.15

———————————————————————–

[1] *Το δρομολόγιο με την αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS από Αθήνα – Ικαρία θα πραγματοποιηθεί στις 25/06/2023 με ώρα αναχώρησης 10:00 και ώρα άφιξης 10:55.

**Το δρομολόγιο με την αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS από Αθήνα – Ικαρία θα πραγματοποιηθεί στις 29/07/2023 με ώρα αναχώρησης 10:15 και ώρα άφιξης 11:10.

[2] *Το δρομολόγιο με την αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS από Ικαρία – Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 25/06/2023 με ώρα αναχώρησης 11:25 και ώρα άφιξης 12:20

**Το δρομολόγιο με την αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS από Ικαρία – Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 29/07/2023 με ώρα αναχώρησης 11:40 και ώρα άφιξης 12:35.

Τι να δείτε:

Οπωσδήποτε κάποιο πανηγύρι! Τα πανηγύρια παραδοσιακά γίνονται την ημέρα γιορτής του Αγίου που υπάρχει στα χωριά ή μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλη ημερομηνία. Είναι ημερήσια ή βραδινά. Τα πιάτα που υπάρχουν εκεί είναι κατσικάκι βραστό ή ψητό, σαλάτα, διάφοροι μεζέδες και παραδοσιακά γλυκά. Φυσικά δεν λείπει το καριώτικο κρασί και η ζωντανή ορχήστρα που παίζει από νησιώτικα, μέχρι ρεμπέτικα και παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα! Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πανηγύρια διοργανώνονται από τους εκάστοτε συλλόγους-χωριά και τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν σε διάφορους κοινωφελείς σκοπούς!

Στην Ικαρία υπάρχουν δύο Μοναστήρια που πρέπει να επισκεφθείτε. Το ένα βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή και είναι η Αγία Θεοκτίστη. Το Μοναστήρι λειτουργούσε από το 1688 και σήμερα δεν έχει μοναχούς. Γύρω του υπάρχουν διάφορα κελιά που ήταν ξενώνες και βοηθητικοί χώροι που εξυπηρετούσαν τους καλογέρους. Το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης είναι χτισμένο σε σπηλιά σκεπασμένο με έναν τεράστιο βράχο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Στον προαύλιο χώρο μπορείτε να απολαύσετε ζεστούς λουκουμάδες ή να πιείτε τον καφέ σας αγναντεύοντας το δάσος που υπάρχει γύρω! Η δεύτερη Μονή είναι ο Ευαγγελισμος του Μουντέ βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστανίες. Είναι μια καταπράσινη τοποθεσία που σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Για τους λάτρες της αρχαιότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ναός της Ταυροπόλου Άρτεμις στο Να και το αρχαιολογικό μουσείο του Κάμπου.

Για μπάνιο μερικές παραλίες που μπορείτε να πάτε είναι οι παρακάτω: Μεσακτή (Γιαλισκάρι), Λιβάδι (Αρμενιστής), Νάς (Νας), Κάμπος (Κάμπος), Σευχέλλες (Μαγγανίτης), Ιερό (κοντά στο αεροδρόμιο), Κεραμέ (Εύδηλος), Κυπαρίσσι (Κυπαρίσσι), Άρης ποταμός (Καραβόσταμο), Φάρος (Φάρος). Φυσικά υπάρχουν και μικρότεροι κολπίσκοι ή παραλίες που μπορείτε να εξερευνήσετε στα παραλιακά χωριά!

Στον πανέμορφο Εύδηλο που είναι αμφιθεατρικά κτισμένος γύρω από το λιμάνι, μπορείτε να βρείτε αρκετά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια αλλά και καφετέριες. Η πλατεία του έχει κόσμο μιας και είναι σημείο συνάντησης. Στον Χριστό Ραχών, εκεί που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ως αργά τη νύχτα, στα γραφικά του πλακόστρωτα μπορείτε να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας κάτω από τα πλατάνια. Το πιο τουριστικό ίσως χωριό της Ικαρίας είναι ο Αρμενιστής. Θα βρείτε πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια εκεί. Επίσης πολύ όμορφες τοποθεσίες είναι το χωρίο Νας, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, το Καραβόσταμο που είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιου, η ορεινή Αρέθουσα που έχει εκπληκτική θέα και το Αυλάκι που στο μικρό του λιμανάκι μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να πιείτε τον καφέ ή το ουζάκι σας στο καφενεδάκι που υπάρχει εκεί. Στα Θέρμα και την Λευκάδα υπάρχουν οι ιαματικές πηγές για τις οποίες έρχεται πολύς κόσμος κάθε χρόνο. Τα νερά των θερμομεταλλικών πηγών είναι θεραπευτικά για διάφορες παθήσεις και ταυτόχρονα προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία! Στον Ξυλοσύρτη υπάρχει το Αθάνατο Νερό. Μια πηγή που ονόμασαν έτσι οι ντόπιοι γιατί το νερό της είναι κατάλληλο για τις παθήσεις του νεφρού και της χολής. Κοντά στα χωριά Χρυσόστομος και Βαώνη είναι ο Βράχος του Ίκαρη. Το σημείο που σύμφωνα με τη μυθολογία έπεσε ο Ικάρος και έδωσε το όνομά του στο νησί. Στο χωριό Πέζι  βρίσκεται το μεγάλο φράγμα. Η διαδρομή αλλά και η τοποθεσία είναι γεμάτα πανύψηλα πεύκα. Στις όχθες του θα δείτε και τους κατοίκους του φράγματος, χελώνες και διάφορα πτηνά που δροσίζονται εκεί!

Για μονοήμερες εξορμήσεις μπορείτε να διαλέξετε κάποιο από τα χωριά Καρκινάγρι, Τραπάλου και Μαγγανίτη. Και τα τρία έχουν το καθένα τον δικό του χαρακτήρα, αλλά κοινός παρονομαστής είναι η άγρια και απόκοσμη ομορφιά που χαρακτηρίζει τα χωριά εκείνης της πλευράς του νησιού. Σ’ αυτά μπορείτε να κάνετε μπάνιο στις παραλίες τους και να φάτε στις ταβέρνες που θα βρείτε εκεί. Μην παραλείψετε μια μονοήμερη στους Φούρνους ή την Θύμαινα. Υπάρχει ανταπόκριση από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Σε αυτά τα νησιά που είναι σαν μικρός παράδεισος, μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να φάτε ολόφρεσκα ψάρια!  

Για τους φυσιολάτρες υπάρχουν αρκετά μονοπάτια στο νησί που μέσα από τις διαδρομές τους μπορείτε να δείτε πύργους, μικρές λίμνες, καταπράσινα δάση, το φαράγγι, ρυάκια, παλιά σπίτια χτισμένα κυριολεκτικά κάτω από βράχια (για να μην τα βλέπουν οι πειρατές), μύλους και ξωκλήσια. Στις διαδρομές σας θα σας συνοδεύουν μυρωδιές από τα πολλά βότανα που φυτρώνουν στο νησί.